مهارتهای اجتماعی عبارتند از تواناییهایی که افراد را قادر میسازند به طور مؤثر با دیگران ارتباط برقرار کنند. این مهارتها شامل توانایی گوش دادن، درک متقابل، ابراز احساسات و برقراری ارتباط غیرکلامی میشوند. این تواناییها در تعاملات اجتماعی روزمره، چه در محیطهای غیررسمی و چه در محیطهای کاری، اساسی هستند.
در حالی که شما ممکن است گفتار درمانی را به لیسپ(سر زبانی حرف زدن) یا لکنت مرتبط کنید، گفتار درمانگران همچنین به کودکان و بزرگسالان کمک می کنند تا مهارت های ارتباط اجتماعی خود را بهبود بخشند.
مهارت های اجتماعی چیست؟
ارتباط اجتماعی توانایی برقراری ارتباط کلامی و غیرکلامی با دیگران است. میزان صدا، لحن صدا و انتخاب کلمه، همچنین حرکات و حالات صورت ما، همه راه هایی هستند که ما خود را به دیگران نشان می دهیم.این دو نمونه از ارتباطات اجتماعی را در نظر بگیرید:
یک دوست جدید برای شام می آید. وقتی زمان دسر فرا میرسد، فرزندتان میبیند که دوست شما دستش را به سمت شیرینی میکشد و میگوید: «آن را نخورید، چاق تر میشوید». باورتان نمیشود که فرزندتان این را گفته باشد و خود را سرزنش میکنید برای اینکه فکر میکنید همه چیز خراب شده است.در محل کار، صحبتی را با یک همکار شروع میکنید و متوجه میشوید که او با شما ارتباط چشمی برقرار نمیکند یا در مورد موضوع صحبت نمیکند. هنگامی که به ساعت خود نگاه میکنید و در مورد زمان اظهار نظر میکنید، آماده برای پایان دادن به مکالمه هستید، او به صحبت کردن با شما ادامه میدهد.
در هر دوی این موقعیت ها چه اتفاقی می افتد؟ هر دو سناریو فقدان آگاهی اجتماعی و مشکل در مهارت های اجتماعی را به تصویر میکشند. گفتار درمانگران از این به عنوان عمل گرایی یاد میکنند. عمل شناسی شامل “قوانین اجتماعی” است که ما از آنها پیروی میکنیم و برقراری ارتباط با یکدیگر را آسان تر میکند.
نقش گفتاردرمانی
گفتاردرمانی میتواند به افراد کمک کند تا مهارتهای اجتماعی خود را از طریق تمرینات و فعالیتهای مختلف تقویت کنند. این فرآیند معمولاً شامل تمریناتی برای بهبود تلفظ، افزایش واژگان و تقویت توانایی درک و تفسیر نشانههای غیرکلامی میشود. این تمرینات به افراد کمک میکند تا در موقعیتهای اجتماعی احساس راحتی بیشتری داشته باشند و به طور مؤثرتری ارتباط برقرار کنند.
مهمترین مزایای گفتاردرمانی در تقویت مهارتهای اجتماعی
- افزایش اعتماد به نفس: توانایی برقراری ارتباطات واضح و مؤثر میتواند به افزایش اعتماد به نفس فرد کمک کند. این اعتماد به نفس میتواند در تمام جنبههای زندگی فرد، از ارتباطات فردی گرفته تا فرصتهای شغلی، تأثیر مثبت داشته باشد.
- بهبود روابط: داشتن مهارتهای اجتماعی قویتر به افراد کمک میکند تا روابط مثبتتری با دوستان، خانواده و همکاران داشته باشند.
- مدیریت بهتر تعارضات: توانایی ابراز احساسات و نیازها به شیوهای سازنده به افراد کمک میکند تا تعارضات را به شکلی مؤثرتر مدیریت کنند.
سایر تکنیکهای گفتاردرمانی برای افزایش مهارتهای اجتماعی
- تمرینات گفتاری: تمریناتی مانند تکرار جملات، بازیهای نقشآفرینی و مکالمات مدلسازی شده که به افراد کمک میکند تا درک بهتری از چگونگی برقراری ارتباط مؤثر داشته باشند.
- آموزش زبان بدن: یادگیری و تمرین نشانههای غیرکلامی مانند تماس چشمی، حالتهای صورت و زبان بدن که در ارتباطات روزمره نقش مهمی دارند.
- بازخورد و ارزیابی: گفتاردرمانگران میتوانند بازخورد مفیدی در مورد نحوه برقراری ارتباط افراد ارائه دهند و نکاتی برای بهبود ارائه دهند.
چه چیزی باعث ایجاد مشکلات در ارتباطات اجتماعی میشود؟
ارتباطات اجتماعی در اوایل زندگی در کنار رشد گفتار و زبان شروع به توسعه میکند. اختلال ارتباط اجتماعی میتواند به سرعت با بزرگتر شدن کودک آشکارتر شود و در محیط های اجتماعی پیچیده تری مانند بازی با کودکان دیگر یا کار گروهی در مدرسه قرار گیرد.کودکی با مهارت های اجتماعی محدود ممکن است در هنگام صحبت با دیگران چیز اشتباهی بگوید یا به شیوه ای «اشتباه» رفتار کند. در این صورت ممکن است اختلال ارتباط اجتماعی داشته باشند.
اما امروزه، هیچ دلیل قطعی برای اختلالات ارتباطات اجتماعی وجود ندارد. با این حال، مطالعات نشان داده اند که در صورت وجود سابقه خانوادگی اوتیسم، اختلالات یادگیری یا برخی دیگر از انواع اختلالات ارتباطی، ممکن است یک کودک در معرض خطر بالاتری برای اختلال ارتباط اجتماعی باشد. علاوه بر این، مشکلات مربوط به عمل شناسی اجتماعی اغلب در کنار انواع دیگر اختلالات، مانند تأخیر در گفتار، ADHD، یا اختلال رشد فکری ظاهر میشود.
گفتار درمانی چگونه به مهارت های اجتماعی کمک میکند؟
مهارت های اجتماعی مهم است. آنها بر نحوه برقراری روابط و برقراری ارتباط با مردم هر روز در مدرسه، محل کار و موقعیت های اجتماعی تأثیر میگذارند. گفتار درمانی درمان اصلی اختلالات ارتباط اجتماعی است.از آنجایی که هر فردی متفاوت است، گفتاردرمانگر یک برنامه مراقبت شخصی متناسب با نقاط قوت و ضعف ارتباطات اجتماعی افراد ایجاد میکند.گفتار درمانی شامل انواع روش های درمانی برای بهبود ارتباطات عملکردی در محیط های مختلف اجتماعی است. گفتار درمانگر میتواند به افراد در هر سنی، از کودکان گرفته تا بزرگسالان، که در مهارت های اجتماعی با چالش هایی مواجه هستند، کمک کند.
گفتار درمانی برای عمل شناسی اجتماعی ممکن است بر مهارت هایی مانند مهارت های ذکر شده موثر باشید:
- شروع و پایان ارتباطات (نحوه سلام و خداحافظی)
- درخواست ( من یک قهوه می خواهم، لطفا)
- اطلاع رسانی (گفتن من می خواهم قهوه بخورم)
- مطالبه گری (گفتن همین الان یک قهوه به من بدهید!)
- وعده دادن (گفتن می خواهم برایت قهوه بیاورم)
- برقراری تماس چشمی مناسب در طول مکالمه تمرین توجه مشترک (توجه مشترک دو یا چند نفر روی یک شیء)
- موقعیت شناسی (ماندن در موضوع در طول مکالمه)
- تغییر مدل گفتار برای شنونده یا بر اساس موقعیت (مانند دانستن اینکه چه زمانی باید از جزئیات صرف نظر کرد، زمانی که فردی از قبل موضوع را می داند. و اینکه کِی باید رسمی حرف بزنید و چه موقع دوستانه)
- پیروی از دستورالعمل های چند مرحله ای (مانند “به طبقه بالا بروید و لباس شنا، کرم ضد آفتاب و کلاه خود را پایین بیاورید، سپس بروید بطری آب را از آشپزخانه بیاورید)
- شناسایی احساسات درونی خود و دیگران
- تنظیم احساسات
- درک شوخ طبعی و نحوه گفتن جوک
- درک کنایه و نحوه بهترین استفاده از طعنه در مکالمات
- دانستن زمان مناسب برای تغییر موضوع در گفتگو
- درک اصطلاحات
گفتار درمانی برای ارتباطات اجتماعی چگونه است؟
برخی از نمونه های رایج از روش های گفتار درمانی برای ارتباطات اجتماعی عبارتند از:
آموزش ویدیویی: تماشای ویدیو افراد در مکالمه که مدلی از رفتارهای مورد نظر را ارائه میدهد.
درمورد 10 نکته انتخاب اسباب بازی کودکانی با تاخیر در حرف زدن بدانید.
مکالمات کمیک: نمایش مکالمات بین افراد به صورت مصور برای تقویت رفتارها
ایفای نقش: برگزاری مکالمات ساختگی که بر موضوعات مختلف، شرکای مکالمه و تنظیمات اجتماعی تمرکز میکنند
پاسخ های از پیش آماده: ایجاد پاسخ هایی با قالب های آماده که میتواند به افراد کمک کند تا شروع یا پیوستن به مکالمات را تمرین کنند.
ارتباط اجتماعی:
در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید به کودک خود کمک کنید.
مکالمات نقش آفرینی و سناریوها: از فرزندتان بخواهید وانمود کند که مکالمه مشابهی با افراد مختلف دارد. به عنوان مثال، فرزندتان چگونه بازی مورد علاقه خود را برای یک نوزاد، معلم، یا پدربزرگ و مادربزرگش توضیح میدهد؟با توجه به هر شنونده و موقعیتی در مورد آنچه برای گفتن و نگفتن مناسب است بحث کنید.
از موقعیت های روزمره استفاده کنید: هنگام صحبت در مورد مدرسه یا چیزهایی که به فرزندتان علاقه مند است، در مورد موضوع صحبت کنید. برای تمرین سوال پرسیدن، از فرزندتان بخواهید از اعضای خانواده بپرسد که برای شام چه میخواهند بخورند. هنگام شروع و پایان مکالمه، احوالپرسی را تمرین کنید. این میتواند شامل گفتن «سلام» و «خداحافظ»، تکان دادن و دراز کردن دست برای دست دادن باشد.
نشان دهید که نشانه های غیرکلامی چقدر مهم هستند: به عکس های افراد با احساسات مختلف نگاه کنید و درباره احساس آن شخص صحبت کنید. در مورد اینکه چهره یک فرد با آنچه که میگوید مطابقت ندارد به چه معناست. این یک فعالیت عالی است که باید هنگام خواندن یا تماشای یک برنامه با کودک خود امتحان کنید. همچنین میتوانید یک سری نشانه های غیرکلامی را به فرزندتان یاد دهید و از او بخواهید منظورشان را به شما بگوید. برای مثال، میتوانید لبخند بزنید، دست هایتان را روی هم بگذارید، چشمانتان را بچرخانید یا به دور نگاه کنید.
مزایای زیادی برای یافتن حمایت از زبان اجتماعی وجود دارد، چه فرزند شما اختلال ارتباط اجتماعی داشته باشد یا شما بزرگسالی باشید که میخواهید مهارت های اجتماعی خود را تقویت کنید. روش هایی که افراد با یکدیگر صحبت میکنند میتواند پیچیده باشد، اما گفتار درمانی روشی موثر برای بهبود ارتباطات اجتماعی در افراد در هر سنی است.
سخن پایانی
در پایان، گفتاردرمانی ابزاری قدرتمند برای تقویت مهارتهای اجتماعی است که میتواند در تمامی جنبههای زندگی فردی و حرفهای تأثیرگذار باشد. با مراجعه به یک گفتاردرمانگر مجرب و متعهد به فرآیند درمان، افراد میتوانند ارتباطاتی روانتر و معنادارتری برقرار کنند. گفتاردرمانی نه تنها به افزایش اعتماد به نفس کمک میکند، بلکه به افراد این امکان را میدهد که به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند و روابط شخصی و حرفهای خود را بهبود بخشند.
سوالات متداول
- چه کسانی میتوانند از گفتاردرمانی برای تقویت مهارتهای اجتماعی بهره مند شوند؟
گفتاردرمانی برای افرادی که با چالشهای ارتباطی مواجه هستند، از جمله کودکان و بزرگسالان با اختلالات ارتباطی، اختلالات طیف اوتیسم، لکنت، و دیگر شرایط مرتبط با زبان و گفتار مفید است.
- آیا گفتاردرمانی فقط برای بهبود تلفظ است؟
خیر، گفتاردرمانی فراتر از بهبود تلفظ و کیفیت صدا است. این روش درمانی شامل بهبود درک و استفاده از زبان، توانایی برقراری ارتباطات غیرکلامی، و تقویت مهارتهای اجتماعی میشود.
- چگونه میتوانم یک گفتاردرمانگر مناسب پیدا کنم؟
برای یافتن یک گفتاردرمانگر مناسب، میتوانید از پزشک خانوادگی خود مشورت بگیرید، به انجمنهای حرفهای گفتاردرمانی در کشورتان مراجعه کنید، یا جستجوهای آنلاین انجام دهید تا اطلاعاتی درباره گفتاردرمانگران مجرب و معتبر در منطقه خود به دست آورید.
- آیا گفتاردرمانی میتواند در هر سنی انجام شود؟
بله، گفتاردرمانی برای افراد در تمام سنین، از کودکان تا بزرگسالان، مناسب است. برنامههای درمانی بر اساس نیازهای فردی و شرایط خاص هر فرد طراحی میشوند.
- چه مدت زمانی لازم است تا تأثیرات گفتاردرمانی در مهارتهای اجتماعی مشهود شوند؟
مدت زمان لازم برای دیدن نتایج متفاوت است و به عواملی مانند شدت مشکلات ارتباطی، تعداد جلسات درمانی، و پیگیری و تمرینات فرد بستگی دارد. به طور معمول، پیشرفتها میتوانند از چند هفته تا چند ماه متغیر باشند.