تشخیص و درمان سکته مغزی
در یادداشت گذشته سعی شد تا اطلاعات کلی در خصوص سکته مغزی علائم و نشانه ها و انواع آن از نوزادان تا بزرگسالان را با شما به اشتراک گذاریم، در این یادداشت قصد داریم تا تشخیص و درمان سکته مغزی را با یکدیگر مرور کنیم.
سکته مغزی چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص سکته های پری ناتال و اوایل دوران کودکی می تواند سخت باشد، به خصوص اگر کودک علائم و نشانه های واضحی نداشته باشد. در برخی موارد، سکته مغزی تنها پس از رد شدن بسیاری از شرایط دیگر باعث تشنج یا تاخیر در رشد می شود.
اگر مشکوک به سکته مغزی باشد، پزشک احتمالاً از کودک می خواهد که یک یا چند مورد از این آزمایشات را انجام دهد:
- آزمایش خون
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI): یک آزمایش بیخطر و بدون درد که از آهنربا، امواج رادیویی و فناوری رایانهای برای تولید تصاویر بسیار خوبی از اعضای داخلی بدن مانند مغز استفاده میکند.
- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA): MRI شریان های خاص
- سونوگرافی تشدید مغناطیسی (MRV): MRI وریدهای خاص
- اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT یا CAT scan): یک آزمایش سریع و بدون درد که با استفاده از اشعه ایکس و کامپیوتر تصاویری از استخوان ها و سایر اعضای بدن تولید می کند.
- آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری (CTA): اشعه ایکس از شریان های خاص
- سونوگرافی جمجمه: امواج صوتی با فرکانس بالا که از اندامها جهش میکنند و تصویری از مغز ایجاد میکنند.
- پونکسیون کمری (تپ ستون فقرات)
سکته مغزی چگونه درمان می شود؟
درمان سکته مغزی بر اساس موارد زیر است:
- سن کودک
- کودک چه علائم و نشانه هایی دارد
- کدام ناحیه از مغز تحت تأثیر قرار می گیرد
- چقدر بافت مغز آسیب دیده است
- آیا یک وضعیت مداوم باعث سکته مغزی شده است یا خیر
بسیاری از درمان های مختلف امکان پذیر است. مثلا:
- کودکی که تشنج دارد ممکن است به داروهای ضد تشنج نیاز داشته باشد.
- کودک مبتلا به نقص قلبی ممکن است به داروهای رقیق کننده خون نیاز داشته باشد.
برای اکثر کودکان، درمان شامل موارد زیر نیز می شود:
طب فیزیکی و توانبخشی یا فیزیاتری (fiz-ee-A-tree). فیزیاترها (fiz-ee-A-trists) پزشکانی هستند که از انواع مختلف درمان برای کمک به بهبودی کودکان از سکته مغزی استفاده می کنند. آنها برای تقویت و بازیابی توانایی عملکردی و کیفیت زندگی در افرادی که دارای شرایط پزشکی هستند که بر مغز، نخاع، اعصاب، استخوانها، مفاصل، رباطها، ماهیچهها و تاندونها تأثیر میگذارد، کار میکنند.
چه مشکلاتی ممکن است رخ دهد؟
آسیب مغزی ناشی از سکته مغزی میتواند باعث مشکلات متعددی شود که برخی از آنها میتوانند پایدار باشند، مانند:
- فلج مغزی
- مشکلات شناختی و یادگیری
- فلج یا ضعف در یک طرف
- مشکلات ارتباطی
- مشکلات بینایی
- مشکلات روانی
کودکانی که دچار سکته مغزی شده اند به پزشکانی مراجعه خواهند کرد که در کمک به افراد برای مقابله با این مشکلات تخصص دارند. این متخصصان ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- کاردرمانگران
- فیزیوتراپیست ها
- گفتار درمانگران
ممکن است یک متخصص طب فیزیکی بر مراقبت از کودک نظارت کند.
چه چیز دیگری باید بدانم؟
در حال حاضر، هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند سلولهای مغزی مرده را اصلاح کند. اما سلولهای مغز آسیبدیده میتوانند کار سلولهایی را که از بین رفتهاند، به ویژه در افراد جوان، انجام دهند.
در بسیاری از موارد پس از سکته مغزی، کودکان می توانند یاد بگیرند که از بازوها و پاهای خود استفاده کنند و از طریق آموزش مجدد مغز دوباره صحبت کنند. این فرآیند معمولاً کند و دشوار است. اما بچه ها نسبت به بزرگسالان برتری دارند زیرا مغز جوان آنها هنوز در حال رشد است. اکثر بچه هایی که سکته کرده اند می توانند به طور عادی با هم تعامل داشته باشند و اعضای فعال جامعه خود باشند.
چگونه می توانم به فرزندم کمک کنم؟
اگر فرزند شما دچار سکته مغزی شده باشد، شما به تنهایی با توانبخشی و مراقبت های بعدی او روبرو نیستید. پزشکان و درمانگرانی که با فرزند شما کار خواهند کرد برای حمایت از کل خانواده حضور دارند. آن ها در کنار شما تا درمان سکته مغزی فرزند شما هستند. از پرسیدن سؤالات در مورد وضعیت یا درمان فرزندتان یا درخواست کمک در صورت نیاز دریغ نکنید.